Pracoviská Daňového úradu Prešov registrujú viac klientov predpoludním

28.03.2013 Prešov

Prešov 28. marca (TASR) – Najväčší nápor klientov registrujú pracoviská Daňového úradu (DÚ) Prešov počas posledného marcového týždňa. Podávanie daňových priznaní k dani z príjmov si občania i firmy tradične nechávajú na poslednú chvíľu. Prvý väčší nápor daňovníkov zaznamenali v pondelok (25. 3.) dopoludnia.

„Preberanie daňových priznaní prebieha zatiaľ bez komplikácií, na všetkých našich pracoviskách sú predĺžené stránkové dni a rovnako sme posilnili aj počty pracovníkov. Od pondelka nám organizačne pomáhajú aj kolegovia z Colného úradu Prešov, ktorí usmerňujú klientov, aby procesy prebiehali plynule,“ uviedol dnes pre TASR riaditeľ DÚ Prešov Marcel Novotný.

Napriek tomu, že daniari každý rok upozorňujú subjekty, aby si podanie priznaní nenechávali na poslednú chvíľu, situácia sa každý rok opakuje, aj keď Novotný pripúšťa, že sa to oproti minulým rokom mierne zlepšilo.

„Podľa štatistických údajov Daňový úrad Prešov registruje viac ako 94.000 fyzických osôb s povinnosťou podať daňové priznanie. K 27. marcu si svoju povinnosť splnilo viac ako 75 % fyzických osôb,“ konštatoval riaditeľ. Doplnil, že v prípade právnických osôb je výber zatiaľ pod 50 %. Ako upozornil, spoločnosti s ručením obmedzeným, akciové a komanditné spoločnosti podávajú priznania až v posledných dňoch.

Podľa riaditeľa DÚ Prešov registruje 2600 oznámení daňových subjektov o predĺžení lehoty na podanie priznania do 30. júna. Ide pritom o subjekty, ktoré mali príjmy v zahraničí.

Daňové priznania k dani z príjmov možno v Prešovskom kraji podávať na šiestich pobočkách a šiestich kontaktných miestach, ktoré sa nachádzajú v okresných mestách. Takéto pracovisko nie je zriadené len v Medzilaborciach.

Novotný zdôraznil, že na prešovskom pracovisku preberá priznania 11 zamestnancov. Najviac daňovníkov registrujú v posledných dňoch na úradoch ráno a v predpoludňajších hodinách, pričom na vybavenie v exponovanom čase čakajú približne 15 – 20 minút. Podľa jeho slov v popoludňajších hodinách, najmä po 15. h, doteraz klientov vybavovali priebežne. Mnohých daňovníkov však očakávajú dnes aj v utorok (2. 4.), keď je posledný deň na podanie priznaní a úradné hodiny sú predĺžené do 19. h.
 

Vyberte región